Blat kuchenny: jaki materiał wybrać. Blat drewniany, kamienny czy z konglomeratu?

Utworzono: 2019-05-29 g. 14:24
Autor: redakcja.regiodom
Blat kuchenny dębowy
Wybór blatu kuchennego jest kluczowym elementem przy urządzaniu funkcjonalnej kuchni. Radzimy, jaki materiał na blat kuchenny wybrać, aby powierzchnia robocza była praktyczna i piękna przez wiele lat.

Blaty kuchenne produkowane są z bardzo różnorodnych materiałów. To, jaki blaty kuchenne wybieramy, zależy od naszych oczekiwań oraz zasobności portfela. Cena blatu w dużej mierze zależy od indywidualnego zamówienia. Składa się na nią nie tylko rodzaj materiału, ale i wymiary (długości, głębokości i grubości). Patrząc na koszt metra kwadratowego materiału na blat, to za sosnę zapłacimy ok. 185 zł/mkw., buk – ok. 300 zł/mkw., a najwięcej za drewno z drzew egzotycznych iroko czy merbau – blisko 1000 zł/mkw. Za metr kwadratowy graniu zapłacimy od ok. 400 zł do blisko 2 tys. zł. Metr kwadratowy materiału na blat z konglomeratu to wydatek od ok. 300 zł. Do wszystkich cen doliczany jest koszt obróbki materiału. 

Przeczytaj: Blaty kuchenne z drewna – czy są praktyczne?

Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto poznać wady i zalety materiałów. W artykule przybliżymy charakterystykę blatów kuchennych z drewna, kamienia naturalnego i konglomeratu kamiennego.

Prezentacja materiałów na blaty kuchenne

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

W związku z tym, że blaty stanowią sporą powierzchnię, to ich jakość i wygląd mocno wpływają na odbiór wnętrza. Ich odpowiednia ekspozycja i trwałość oraz odporność na zabrudzenia jest szczególnie ważna w kuchniach otwartych na salon.

Blat kuchenny z naturalnych materiałów: drewno czy kamień?

W ostatnich latach na popularności zyskują blaty z kamienia naturalnego. Goszczą w naszych domach coraz częściej choćby dlatego, że kamień pasuje do niemalże każdej aranżacji. Wnętrze nowoczesne, klasyczne, minimalistyczne czy urządzone z przepychem – w każdym z nich kamień naturalny będzie piękną ozdobą. Kamień dobrze sprawdza się w kuchni, ponieważ jest trwały, uniwersalny i praktyczny.

Przeczytaj poradnikJak urządzić kuchnię jak spod igły (ZDJĘCIA)

Swoich zwolenników mają również drewniane blaty kuchenne. Ich największą zaletą jest naturalność. Podobnie, jak kamień, pasują do wielu stylów aranżacyjnych. Przy czym nadają one kuchni bardzo przytulnego klimatu. Blaty z drewna są ciepłe w dotyku i łatwe w obróbce. Materiał można dowolnie przycinać oraz poddawać wielokrotnym zabiegom renowacyjnym. Niestety dbanie o naturalne piękno drewnianych blatów to spore wyzwanie, szczególnie jeśli z kuchni korzystamy intensywnie.



Drewniane blaty i stoły nie lubią wilgoci, dlatego rozlane płyny i mokre plamy na ich powierzchni trzeba szybko usuwać. Drewno bardzo źle reaguje też na alkohol, ponieważ wchodzi z nim w reakcje chemiczne. Mogą wówczas powstać przebarwienia i zacieki, na politurze (spirytusowym roztworze szelaku używanym w meblarstwie do wykańczania powierzchni drewna) pojawiają się białe plamy. Stąd ważne jest, by drewniany blat odpowiednio zabezpieczyć. A można zrobić to poprzez lakierowanie lub olejowanie. Przy czym proces olejowania przeprowadzamy kilkakrotnie, by powierzchnia drewna przestała „pić" olej. Dobrze zaolejowany blat nie przepuszcza żadnych płynów, co zabezpiecza go przed odbarwieniami. Fot. Arino House

Większość drewnianych blatów wymaga impregnacji i częstych zabiegów pielęgnacyjnych. Choć te, na szczęście, nie są zbyt skomplikowane, bo blaty te można szlifować, lakierować, olejować i malować wielokrotnie. To dobra informacja, bo drewniana powierzchnia robocza źle znosi wysokie temperatury, jest podatna na zarysowania, przebarwienia oraz może pękać. Przebarwienie drewna nie jest trudne: wystarczy poddać je działaniu barwiących produktów spożywczych lub tłuszczu.

Dowiedz sięJaki blat kuchenny wybrać? Porównanie blatów kuchennych

Jeśli ktoś stawia na naturalne materiały w wykańczaniu domu, to kamienne blaty kuchenne są najlepszą alternatywą dla drewna. Warto bliżej przyjrzeć się granitowi, który jest trwały i wytrzymały. Materiał ten występuje w dwóch różnych strukturach: użylonej oraz ziarnistej. Ta pierwsza charakteryzuje się pięknymi motywami użyleń i wzorów. Kolejna jest bardziej jednolita, ale mamy do czynienia z różną wielkością ziarna. Kamień naturalny dostępny jest w barwach od jasnych beżów, przez szarości po brązy i czernie. Do największych zalet surowca – poza wartościami estetycznymi można zaliczyć wysoką odporność na ścieranie i zarysowania oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Blat kuchenny wysokiej jakości wykonany będzie z kamienia, który nie ma wewnętrznych mikropęknięć.

Jeżeli zdecydujemy się na zakup jasnego granitu należy pamiętać, aby nie dopuścić do jego trwałego zaplamienia mocno barwiącymi płynami (np. czerwonym winem, buraczkami czy czarną porzeczką). Na ciemnych powierzchniach nie będzie już takiego problemu. Choć na przykład przy zlewozmywaku blat z czarnego kamienia warto na bieżąco wycierać z rozlanej wody, by na blacie nie osadzał się kamień.

Konglomerat kwarcowy na blaty kuchenne

Od dłuższego czasu sporym powodzeniem cieszą się również blaty z konglomeratu kwarcowego (nazywanego sztucznym kamieniem). – Najczęściej wybierają je osoby, które doceniają nie tylko kamienną estetykę, ale i stawiają na nowoczesne technologie. Liczy się dla nich również łatwość użytkowania i bardzo dobre właściwości fizyko-mechaniczne. Bogata paleta kolorów oraz zróżnicowane opcje wykończenia sprawiają, że blaty z konglomeratu stają się coraz popularniejszą alternatywą dla kamienia naturalnego – mówi Jolanta Trytko-Warczak z Grupy EGA.

Czym jest konglomerat? Powstaje on przez połączenie zmielonego kwarcytu i żywicy poliestrowej. Dzięki zastosowaniu różnych pigmentów uzyskuje się bogatą paletę kolorów. Producenci oferują blaty błyszczące, matowe i satynowane. W produkcji konglomeratu wykorzystuje się rożne dodatki np.: drobiny szkła, kawałki lusterek lub brokat. Dzięki temu dostępne są blaty kuchenne z ciekawymi efektami kolorystycznymi i iluminacyjnymi. Dużą popularnością cieszą się konglomeraty kwarcowe w jasnej, śnieżnobiałej kolorystyce. Tak czysta biel jest nie do osiągnięcia w przypadku blatów granitowych. 



Konglomerat to materiał w 95 proc. naturalny. Natomiast zastosowana do jego produkcji żywica pozwala na uzyskanie bardzo dobrych właściwości fizycznych i dobrego stosunku jakości blatu do jego ceny. najczęściej spotyka się konglomeraty kwarcowe, marmurowe i granitowe.Fot. Laminam

Do najważniejszych cech fizyko-mechanicznych konglomeratów kwarcowych można zaliczyć zarówno wyjątkową trwałość, jak i bardzo niską nasiąkliwość. Dzięki temu ich powierzchnia nie stwarza warunków do rozwoju zarazków oraz pleśni. Co najważniejsze, na takim blacie utrudnione jest wchłanianie wszelkich płynów i mogą mieć one kontakt z żywnością.

Oprócz walorów estetycznych do atutów można zaliczyć łatwość pielęgnacji powierzchni blatów – nie są bowiem wrażliwe na działanie większości detergentów, a często do codziennej pielęgnacji wystarczy delikatnie zwilżona, miękka ścierka. Usuwanie trudniejszych zabrudzeń również nie stanowi problemu. Doskonale sprawdzają się tu delikatne mleczka czyszczące czy standardowa chemia kuchenna. Blaty z konglomeratu nie wymagają stosowania żadnych zabiegów konserwacyjnych – nie trzeba ich impregnować, aby cieszyć się nimi przez wiele lat. 

Warto przeczytaćBlaty kuchenne ze sztucznego kamieni 

Kategorie: Meble
Tagi: blaty kuchenne
Zobacz pełną wersję

Zdjęcia