Rodzaje noży kuchennych. Jaki nóż kuchenny do czego służy?

Utworzono: 2019-08-26 g. 15:15
Autor: Katarzyna Piojda
Rodzaje noży kuchennych
Noże kuchenne, chociaż zwykle proste w konstrukcji, to jeden od drugiego potrafi się różnić kształtem oraz przeznaczeniem. Piszemy, jaki nóż do czego powinno się używać.

Bez noża kuchennego niewiele da się zrobić. Niektórzy uważają, że każdy nóż kuchenny nadaje się do wszystkiego – do krojenia chleba, porcjowania mięsa, siekania warzyw czy obierania warzyw i owoców. Tymczasem oprócz noży tzw. uniwersalnych, mamy noże specjalnego przeznaczenia. Warto je poznać. Trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na kształt ostrza. Przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje noży kuchennych.

Nóż szefa kuchni

Jeden z większych noży stosowanych w kuchni jest tzw. nóż szefa kuchni. Jego ostrze ze szpiczastym zakończeniem ma zazwyczaj od 20 do 25 centymetrów długości i przy podstawie jest szersze od rękojeści (rączki). To również jeden z najczęściej używanych noży kuchennych. Służy do krojenia pieczywa, większych warzyw i owoców, ale też do ich siekania czy szatkowania. Na szerokim ostrzu można nawet przekładać kawałki lub plasterki choćby z deski do krojenia na patelnię bądź do garnka.

Zobacz wideo: Chcesz kroić nożem jak szef kuchni? Oto sekret tej sztuki 

Nóż do krojenia pieczywa

Chleb i bułki powinno kroić się nożem do tego dedykowanym. Chodzi o nóż do pieczywa, ten z zaokrąglonym czubkiem. Jest on przeważnie takich rozmiarów, jak nóż szefa kuchni. Nóż do pieczywa ma charakterystyczne ząbki, jak te, które ma piła. Właśnie te ząbki sprawiają, że skórka chleba lub bułek nie jest poszarpana, a ich miąższ jest przekrojony a nie zgnieciony.



Do pokrojenia chleba oprócz deski do krojenia potrzebny jest odpowiedni nóż, który musi być nie tylko ostry, ale także odpowiednio wyprofilowany.  Fot. Beamor (Pixabay.com)

Nóż do krojenia, nóż uniwersalny

Uniwersalny nóż kuchenny to nóż różnorodnego zastosowania – krojenia chleba, obierania nieco mniejszych owoców czy warzyw, usuwania szypułek lub pestek, filetowania ryb oraz do krojenia mięsa. Nóż uniwersalny, z ostrzem o przeciętnej długości 15 centymetrów, swoim kształtem przypomina nóż szefa kuchni, lecz ten uniwersalny jest mniejszy, a jego ostrze w podstawie często nie jest szersze od rękojeści.

Nóż do plastrowania, slicer

Wygląda, niczym nóż uniwersalny, chociaż jest od niego trochę większy. Nóż do plastrowania, tzw. slicer, ma spiczaste ostrze mierzące od 20 do 36 centymetrów. Ten nóż służy do krojenia głównie wędlin oraz mięsa w plastry.



Nóż do krojenia mięsa w plastry i filetowania powinien mieć długie ostrze wykonanie z cienkiej stali.Fot. Iakov Filimonov  (123RF)

Nóż do jarzyn i owoców, nóż do obierania

Ten nóż przyda się do obierania mniejszych owoców oraz warzyw. Sam jest również niewielkich rozmiarów. Jego szpiczaste ostrze z reguły mierzy 5–12 centymetrów. Tym nożem można też pokroić owoce i warzywa w plastry czy też je posiekać.

Obieraczka

Jeżeli warzywa są większe i dłuższe, przykładowo ogórki, marchew albo pietruszka, warto sięgnąć po obieraczkę. Ta nie tylko usunie skórkę z jarzyn, ale także zlikwiduje wszelkie niedoskonałości znajdujące się tuż pod jej powierzchnią.

Nóż do ciasta

Ciasto łatwiej jest pokroić specjalnym nożem. Mowa o nożu-łopatce. Na nim z łatwością powinien zmieścić się dopiero co ukrojony kawałek ciasta, by przełożyć go na talerzyk. W przypadku standardowej łopatki do ciasta nie ma ostrza z ząbkami, to występuje w nożu-łopatce.



Szeroki nóż do krojenia ciasta posłuży również do jego wygodnego nakładania.Fot. gate74 (Pixabay.com)

Nóż do sera

Noże do krojenia sera mają przeważnie kilkunastocentymetrowe, szerokie ostrze z wygiętym podwójnym albo pojedynczym szpicem, w zależności od tego, do jakich gatunków sera są przeznaczone. Noże do serów miękkich mają liczne otwory w ostrzu, które zakończone jest rozwidlonym czubkiem. Ich ostrze jest ząbkowane na całej długości noża lub na jej części. Natomiast noże do twardych serów (takich jak np. Parmezanu i Cheddar) muszą mieć ostrza bardzo mocne i dobrej jakości. Dlatego ich trzonek jest dłuższy niż ostrze, a same noże przypominają często małe tasaki lub trójkątne łopatki (czasem z charakterystycznym otworem w ostrzu). 

Zobacz równieżTanie gadżety ułatwiające życie w kuchni 



Miłośnik sera powinien zainwestować w specjalistyczny nóż do sera, a najlepiej dwa tego typu noże – jeden do miękkich serów, drugi do gatunków twardych. Otwory w nożu widocznym na zdjęciu ułatwiają porcjowanie miękkich serów (takich jak np. camembert czy brie), ponieważ zapobiegają ich przyklejaniu się Fot. (123RF)

Pozostałe noże do zadań specjalnych

Istnieją ponadto inne noże do specjalnego zastosowania. Wśród nich są choćby noże do krojenia pomidorów. W sprzedaży są też noże do pizzy, steków, sałaty, arbuza albo do frytek i czipsów, nawet noże do ziół. Na rynku jest też szeroka gama noży dekoracyjnych. 



Tak wygląda wykrawacz do melonów i arbuzów. Dzięki niemu można formować miąższ w małe, dekoracyjne kulki.Fot. ivabalk  (Pixabay.com)

Kategorie: Dekoracje i akcesoria
Tagi: nóż kuchenny krojenie rodzaje noży kuchennych noże kuchenne
Zobacz pełną wersję

Zdjęcia