Produkty spożywcze, które nie lubią lodówki, czyli jak je przechowywać w domowych warunkach?

Utworzono: 2020-09-10 g. 09:31
Autor: Katarzyna Dębek
Produkty spożywcze, które nie lubią lodówki, czyli jak je przechowywać w domowych warunkach?
Lodówka to gwarancja świeżej żywności i zimnych napojów. Jednak nie wszystkie produkty spożywcze wymagają niskich temperatur, aby zachować swoją świeżość i smak.

Niektóre warzywa i owoce, aby zachowały swój piękny wygląd i dobry smak wcale nie muszą być przechowywane w lodówce. Przede wszystkim dlatego, że zbyt niskie temperatury im nie sprzyjają. Dotyczy to także takich produktów jak kawa czy miód, które zdecydowanie nie lubią zimna. Prezentujemy listę rzeczy, które lepiej nie trzymać w lodówce! 

Każdemu z nas zdarza się kupić za dużo jedzenia, a lodówka ma swoją ograniczoną pojemność. Co wtedy zrobić? Czy wiedzieliście o tym, że nie wszystkie produkty należy w niej przechowywać? A nawet to, że trzymanie niektórych warzyw i owoców w zbyt niskiej temperaturze może źle wpływać na walory smakowe i ich zewnętrzny wygląd?

Polecamy: Jak przechowywać owoce w domu, by cieszyć się ich smakiem 

Lodówka to miejsce, w którym przechowujemy większość jedzenia z nadzieją, że zachowa ono świeżość przez dłuższy czas. Jednak wiele produktów po włożeniu do niej zaczyna źle wyglądać i nie smakować tak jak powinno. Przyczyną może być zbyt niska temperatura. Oto produkty, których nie wolno trzymać w lodówce.

Pomidory

Najlepsze pomidory to te, które są już dojrzałe. Jednak nie zachowamy ich świeżości zbyt długo, wówczas kiedy włożymy je do lodówki! Pomidory przetrzymywane w zbyt niskiej temperaturze tracą swój smak i zapach oraz konsystencje, która staje się bardziej wodnista. Idealnym miejscem dla pomidorów, zwłaszcza tych niedojrzałych jest nasłoneczniony parapet. Pamiętajcie, aby unikać wilgotnych miejsc.

Ziemniaki

Typowy polski, niedzielny obiad nie może się obejść bez ziemniaków. Z tego względu w naszych mieszkaniach trzeba znaleźć idealne miejsce na to warzywo i z pewnością nie jest to lodówka. Ziemniaki lubią chłodne miejsca, ale temperatura, która jest utrzymywana w lodówce, jest dla nich za niska. Wówczas skrobia ziemniaczana przekształca się w cukier. Najlepszym sposobem na przechowywanie ziemniaków jest włożenie ich do papierowej torebki i trzymanie ich w miejscu, które nie jest nasłonecznione.

Cebula

Cebula to warzywo, które raczej się nie psuje i zachowuje długo swój dobry wygląd. Jednak, aby zachować jej smak, należy ją odpowiednio przechowywać w mieszkaniu. W warunkach domowych nie powinno się wkładać cebuli do lodówki. Wówczas straci swoje walory smakowe, stanie się miękka i może się rozwinąć pleśń. Idealnym miejscem na przechowywanie cebuli jest drewniana skrzynka, w której nie będzie wilgoci i światła postawiona w chłodnej spiżarni lub piwnicy.

To Cię zainteresuje: Nieprzyjemny zapach z lodówki - jak się go pozbyć 

Czosnek

Czosnek nadaje potrawom smak, a wrzucony do ciepłego mleka z miodem postawi każdego na nogi w okresie przeziębień i chorób. Jednak, aby tak się stało, należy wiedzieć jak go poprawnie przechowywać w mieszkaniu. Lodówka nie będzie dobrym miejscem, w którym czosnek zachowa swe naturalne właściwości. Szybko może zacząć kiełkować i pleśnieć. Jeśli już chcemy przetrzymywać czosnek w lodówce to lepiej go najpierw obrać, posiekać i zamknąć w hermetycznym pudełku. Jednak tak zabezpieczony czosnek nie powinien zbyt długo być przechowywany w lodówce.

Papryka

Kolejnym warzywem, które nie powinno być trzymane w lodówce, jest papryka. Optymalną dla niej temperaturą jest 10 stopni. Przykryta wilgotnym, papierowym ręcznikiem może być zdatna do spożycia nawet przez miesiąc czasu.

Olej

Olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy czy oliwę z oliwek należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Wyjątek stanowi olej lniany, który jest bardzo wrażliwy na temperaturę i promienie słoneczne, dlatego jego miejsce jest w lodówce. Pozostałe rodzaje powinny być trzymane z daleko od ciepłych miejsc, czyli kuchenki, kaloryfera czy piekarnika.

Przeczytaj: Świeże owoce i warzywa – co zrobić, żeby jak najdłużej takimi pozostały 

Owoce egzotyczne i nie tylko

Zimnych temperatur nie lubią owoce egzotyczne. Wyjątek stanowi kiwi, które w lodówce w specjalnym pojemniku na warzywa i owoce będzie mogło przeleżeć nawet dwa tygodnie. Więc jeśli uwielbiasz mango, banany, awokado, ananasy czy cytrusy lepiej jest je trzymać w dekoracyjnym koszu na owoce.

Miód

To, że miód jest zdrowy, każdy wie. Jednak, aby miał on pozytywny wpływ na nasz organizm powinien być odpowiednio przechowywany. Przede wszystkim zakazane jest trzymanie tego złotego specyfiku w lodówce. Swoje lecznicze właściwości zachowa jeśli będzie trzymany w szklanym pojemniku w miejscu nienasłonecznionym do 12 stopni Celsjusza. Unikajmy także miejsc koło zbyt intensywnie pachnących przypraw.

Kawa

Wszyscy miłośnicy kawy wiedzą, że nie wskazanym dla niej miejscem przechowywania jest lodówka. Chłód sprawi, że kawa nie będzie już tak aromatyczna i smaczna oraz pochłonie zapachy jedzenia. Najlepszym miejscem dla kawy jest kredens lub szafka, czyli miejsce chłodne i suche ustawione w bezpiecznej odległości od piekarnika i silnika lodówki. Pamiętajmy, aby kawy nie trzymać w przezroczystych pojemnikach i słoikach.

Chleb

Nie jest prawdą, że chleb przechowywany w lodówce dłużej zachowa swoją świeżość. Dużo osób wkłada pieczywo do lodówki zwłaszcza latem, bo przecież temperatura tam panująca zapobiega psuciu się jedzenia. Niestety zimno sprawia, że ulubione bułki stają się szybciej twarde i bardziej zbite. Absolutnie nie należy wkładać pieczywa do lodówek starszej generacji bez no frost. Panuje tam duża wilgoć, co sprzyja rozwojowi pleśni. 

Kategorie: Porządki i eksploatacja
Tagi: lodówka przechowywanie jedzenia nieświeże jedzenie
Zobacz pełną wersję

Zdjęcia