Przyjemność z gotowania i zdrowe menu na co dzień – jak to połączyć?

Utworzono: 2019-12-04 g. 13:55
Autor: Dorota Błażewicz
dobrej jakości garnki do gotowania
Serce domu to kuchnia – tutaj przygotowujemy codziennie posiłki dla siebie i najbliższych. Liczymy na możliwość zdrowego gotowania, ale bez wyrzeczeń.

Coraz częściej przyglądamy się codziennemu jadłospisowi, bo wiemy, że na nasze zdrowie największy wpływ ma to, co pojawia się na talerzach. Dlaczego zatem, mimo pozornie zdrowego gotowania, wciąż nie czujemy się lepiej? Wartościowy jadłospis musi iść w parze z właściwie dobranymi naczyniami. 

Garnki? Tak, one mają znaczenie!

 
Najdroższe, najwyższej jakości produkty spożywcze, a także pieczołowicie dobierane przepisy, na nic się zdadzą, jeśli w kuchni będziemy gotować w źle dobranych naczyniach. Nie chodzi jedynie o szybkość przyrządzania dań, łatwość podejmowanych czynności czy też oszczędność na gazie lub energii elektrycznej. Źle dobrane garnki i naczynia do gotowania powodują niestety to, że produkty spożywcze mogą tracić swoje właściwości. Co gorsza, zdrowe posiłki stają się szkodliwe dla każdego organizmu.

O co chodzi? Najlepsze garnki są w stanie nie tylko przetrwać długi czas. Podczas gotowania nie powodują powstawania reakcji chemicznych, w których dochodzi do wydzielania się szkodliwych substancji do pożywienia. Niskiej jakości, tanie produkty, np. garnki emaliowane pochodzące z nieznanych źródeł, bez odpowiednich atestów, niestety można łatwo zarysować, uszkodzić zewnętrzną warstwę emalii. To zaś sprawia, że podczas gotowania szkodliwe związki dostają się do umieszczonych w naczyniach produktach. To, co w zamyśle miało być zdrowe (i smaczne), ostatecznie okazuje się być nieapetyczne, ponadto sprawia, że nasz układ pokarmowy szybko się buntuje.

Tak dzieje się z każdym naczyniem do gotowania, pieczenia, smażenia czy duszenia. Jakość, zastosowany materiał oraz sposób korzystania, mają ogromne znaczenie. Aby o tym się przekonać, warto skorzystać ze spotkań, na które zapraszają Goście Obiadów Czwartkowych. To cykl przeznaczonych dla wszystkich zainteresowanych zdrowym gotowaniem, wartościowym jadłospisem i kwestiami dietetycznymi. Spotkania Karola Okrasy nie tylko z nim, ale i innymi osobistościami znanymi ze świata mediów, sportu, w tym dziennikarzami i aktorami, przynoszą wiedzę, która przekłada się na zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych i stylu życia, na znacznie zdrowsze i korzystniejsze dla nas. Więcej o tej inicjatywie można przeczytać pod adresem http://www.obiadyczwartkowe.pl/nasi-goscie.

Dlaczego warto inwestować w naczynia ze stali szlachetnej?

 
Za najlepsze garnki, ale i inne naczynia, produkty i akcesoria, których używamy w kuchni, uważa się te wykonane ze stali nierdzewnej. Inwestycja w takie produkty oznacza możliwość uzyskiwania nie tylko smacznych, ale przede wszystkim zdrowych potraw, każdego dnia.

Stal szlachetna ma najwięcej zalet, a minimum wad w stosunku do innych materiałów, z jakich produkowane są urządzenia i akcesoria kuchenne, w tym sztućce Philipiak. To marka istniejąca na rynku nie od dziś i będąca dowodem na to, że tę wysoką jakość i walory zdrowotne można również połączyć z bardzo estetycznym wyglądem. Czym charakteryzują się sygnowane nazwiskiem Philipiak garnki, naczynie do gotowania na parze, patelnia i inne produkty, można się dowiedzieć ze strony http://www.philipiakmilano.pl/naczynia. Dodatkowo uczestnicząc w spotkaniach jak wspomniane Obiady Czwartkowe, poznaje się nowe przepisy. Zyskuje się również na wiedzy, której próżno szukać pośród innych źródeł.

Zalety stali nierdzewnej


Naczynia ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi. Podczas gotowania nie dochodzi do wydzielania szkodliwych związków. Ponadto od Philipiaka patelnia, garnki czy sztućce są odporne na uszkodzenia, w tym zarysowania, które są największą zmorą miłośników gotowania.

Stal nie pochłania zapachów przyrządzanych w niej potraw i sama ich nie wydziela. To dlatego posiłki nie zmieniają swoich aromatów czy smaków, gdy są przygotowywane w takich naczyniach. Ze względu na wysoką odporność na uszkodzenia, a do tego żywotność, są w stanie posłużyć długie lata, mimo codziennego, intensywnego użytkowania. Komplety naczyń stalowych, te wysokiej jakości, często przechodzą na kolejne pokolenia. Cechuje je najczęściej zastosowanie potrójnego dna, z płytą aluminiową w środku. Co to oznacza? Że garnek szybko rozprowadzi równomiernie ciepło zapobiegając nierównomiernemu gotowaniu, niedogotowania czy przypalaniu. Ponadto uzyskane ciepło będzie się utrzymywać długi czas. Przyrządzanie posiłków będzie nie tylko szybsze, ale i oszczędniejsze dzięki temu. I wreszcie nie da się im odebrać estetyki, która dziś jest równie ważna, bo nie bez powodu pieczołowicie planujemy aranżacje kuchenne.

Jak wybierać – pojedynczo czy w komplecie?


Do wyboru mamy zarówno zestawy naczyń, w tym garnków ze stali nierdzewnej przystosowanych do przyrządzania na różne sposoby, jak i pojedynczych produktów. Jeśli mamy chęć, by dokonać jednego zakupu bez ryzyka, że za chwilę coś się zniszczy, najlepiej postawić na komplet i od razu wymienić wszystkie garnki. Finalnie oszczędzamy, bo nie musimy kilka razy w roku szukać nowych produktów.

Zestawy wyróżniają się jednolitą estetyką, a jednocześnie są uniwersalne. Można zatem dopasować je do dowolnej aranżacji kuchennej, ponadto postawienie naczynia z potrawą bezpośrednio na stole udekorowanym dla gości, to żaden problem. Najlepsze garnki stają się ozdobą, nie tylko kuchennych wnętrz.

W zestawach, przykładowo tych marki Philipiak http://www.philipiaksalony.pl/produkty, możemy liczyć na dopasowane pokrywki, które zapewniają szczelność i tę samą jakość co garnki czy inne naczynia do gotowania. Kupowanie zestawów jest również tańsze niż dobieranie pojedynczych elementów.

Można gotować z przyjemnością, zdrowo i dla całej rodziny, na dowolną okazję. Wystarczy pokusić się o zakup garnków najwyższej jakości, ze sprawdzonych źródeł, od polecanych producentów. To inwestycja, która szybko się zwraca i przynosi o wiele więcej korzyści, niż wydaje się na samym początku. 

Kategorie: Kulinarne co nieco
Tagi: kuchnia garnki gotowanie
Zobacz pełną wersję

Zdjęcia