Przetwory z cukinii na zimę do słoików: dżem, sałatka, sos słodko-kwaśny. Przepisy na słodko i słono

Utworzono: 2019-08-13 g. 09:50
Autor: Marianna Leśniewicz
Przetwory do słoików na zimę z cukinią
Druga połowa lata to idealny czas na przygotowywanie zapraw z cukinii. Właśnie wtedy jest bowiem najsmaczniejsza i najłatwiej dostępna. Pomysłów na przetwory z cukinii jest mnóstwo, my podajemy kilka prostych i sprawdzonych przepisów w wersji na słodko i wytrawnie.

Nazwa tego warzywa wywodzi się od włoskiego słowa „zucchini", co znaczy „mała dynia". Cukinia jest więc warzywem z rodziny dyniowatych, zawierającym dużo błonnika, witaminy C, kwasu foliowego, magnezu oraz potasu. W niektórych regionach Polski nazywana jest kabaczkiem. Cukinia to niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo, zwłaszcza po ugotowaniu. Warto więc korzystać z jej dostępności w sezonie, a gdy skończą nam się pomysły na obiady z cukinią, zróbmy z niej przetwory na zimę do słoików. Poniżej podajemy przepisy oraz przypominamy zasady pasteryzacji przetworów „na mokro".

Dowiedz się: Kabaczek, cukinia i patison – czym są te warzywa, podobieństwa i różnice 

Jak pasteryzować przetwory w garnku z wodą?

  1. Wyparzyć słoiki i zakrętki (wcześniej sprawdzić, czy nie są uszkodzone).
  2. Przełożyć przetwory do słoików, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi.
  3. Zakręcić słoiki (nie za mocno!).
  4. Umieścić słoiki w garnku na bawełnianej ściereczce. Uważając, by nie dotykały ścianek naczynia ani innych słoików.
  5. Wlać wodę do garnka do ¾ wysokości słoików.
  6. Od momentu zagotowania pasteryzować tak długo, jak zaleca się dla poszczególnych grup przetworów.
  7. Wyjąć słoiki, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia (w ten sposób sprawdza się szczelność zamknięcia).

Cytrynowy dżem z cukinii

Dżem z warzywa? Czemu nie! Jest delikatny, niezbyt słodki, z lekką cytrynową nutą. Chociaż nie każdemu przypadnie do gustu specyficzny smak tego dżemu, to warto pokusić się o jego przygotowanie.

Składniki:

  • 1 ½ kg cukinii bez skórki i pestek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

  1. Obraną i wydrążoną cukinię zetrzeć na tarce i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, zagotować i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. pół godziny, aż warzywo całkowicie zmięknie.
  2. Dodać cukier, sok z cytryny i galaretkę (sam proszek). Całość zmiksować blenderem na gładki mus.
  3. Tak przygotowany dżem należy gotować jeszcze przez około pół godziny, aż do zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając.
  4. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Na koniec pasteryzować przez 15 minut w garnku z wodą.

Zobacz też: Uprawa cukinii w przydomowym ogrodzie. Poradnik 

Słodko-kwaśny sos z cukinii

To świetny dodatek do makaronów, zapiekanek oraz mięs i sposób na błyskawiczny obiad. Ma ciekawy słodko-kwaśny aromat i jest bardzo odżywczy. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik kupnych sosów wątpliwej jakości.

Składniki:

  • 1,5kg cukinii
  • 1,5kg pomidorów
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 500g koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej i 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć, obrać, pokroić na średnie kawałki i przełożyć do garnka.
  2. Pokroić pomidory (bez skórki), cebulę, czosnek i paprykę w niewielką kostkę i dodać do cukinii, następnie zasypać solą i odstawić na 2 godziny.
  3. Gotować wszystko na małym ogniu przez około 40 min., aż zmiękną. Całość zblendować.
  4. Do sosu dodać resztę składników, czyli: mielona paprykę, cukier, ocet oraz koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze przez ok. 10 min.
  5. Przelać sos do słoików i pasteryzować przez 15 minut w garnku.

Nie wszyscy wiedzą, że kwiaty cukinii też nadają się do spożycia, a w dodatku są naprawdę bardzo smaczne! Można je smażyć, zapiekać, faszerować, grillować lub zjeść na surowo.Pixabay.com

Sałatka z cukinią i warzywami

Sałatka z cukinią i papryką w roli głównej to pyszny dodatek do zimowego obiadu, pasuje zarówno do dań mięsnych jak i jarskich. Ten przepis jest bardzo popularny, a do tego prosty do przygotowania.

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 0,5 kilograma papryki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżki oleju

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 6%
  • 1 szklanka cukru
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

Przygotowanie:

  1. Cukinie wraz ze skórą zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w pióra i dodać do cukinii. Całość posolić, zamieszać i odstawić na 2 godziny.
  2. Warzywa odcisnąć z nadmiaru wody, a następnie wymieszać ze startą marchewką i pokrojoną w cienkie paseczki papryką.
  3. Wymieszać składniki na zalewę i gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorącą zalewę wymieszać z warzywami i odstawić na 2 godziny.
  4. Sałatkę przełożyć do słoików, na wierzch każdego wlać łyżeczkę oleju i zakręcić. Pasteryzować w garnku przez 15 minut.

Cukinia z czosnkiem i chilli w oliwie

To przepis na prawdziwy rarytas! Cukinia na ostro sprawdzi się jako dodatek do obiadu i na kanapki. Najpewniej jednak będziecie wyjadać ją prosto ze słoika ;)

Warto wiedziećCukinia, kabaczek i patison – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze 

Składniki:

  • 5 małych cukinii (dł. ok 25–30 cm),
  • 3/4 szklanki dobrej oliwy
  • 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej lub sosu chilli
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sok z 1/4 cytryny
  • 5 ząbków polskiego czosnku

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Następnie uprażyć na suchej patelni.
  2. Pozostałe składniki połączyć ze sobą i wymieszać.
  3. W słoikach umieścić plastry cukinii i wypełnić zalewą. Przetworu nie trzeba pasteryzować, gdyż oliwa i czosnek są silnymi konserwantami.

Cukinia w curry z octem

Cukinia marynowana z curry to idealna propozycja na zimę. To pyszne danie dostarczy organizmowi cennych witamin, a w dodatku działa rozgrzewająco.

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 6 szklanek wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka gorczycy białej

Przygotowanie: 

  1. Do garnka wlać wszystkie składniki (poza cukinią i gorczycą) i gotować przez 1 minutę.
  2. Cukinie pokroić w plastry o grubość ok. 0,5 cm.
  3. Na dno słoików wsypać kilka ziaren gorczycy, ułożyć plastry cukinii i zalać zalewą (można ją odcedzić lub nie).
  4. Pasteryzować przez ok. 30 minut.

Smacznego!

To może Cię zainteresować: Dania z cukinią w roli głównej (PRZEPISY) 

Kategorie: Kulinarne co nieco
Tagi: przetwory cukinia cukinia przepisy
Zobacz pełną wersję

Zdjęcia