Grill bez mięsa. 11 pomysłów na bezmięsne potrawy z grilla

Utworzono: 2019-05-20 g. 14:54
Autor: Sławomir Bobbe
Grill bez mięsa? To możliwe
Niekiedy osoby, które nie jedzą mięsa czują się wykluczone z grillowego czy ogniskowego towarzystwa, które koncentruje się zwykle przy ruszcie czy ogniu. Zupełnie niepotrzebnie, wegetarianie również mają w czym wybierać i co zaproponować pozostałbym biesiadnikom przy grillu.

Osoby, które nie jedzą mięsa, a lubią grillować z niczego nie muszą rezygnować, mogą za to wiele zaproponować biesiadnikom. Co na przykład?

1. Bezmięsne kiełbaski na grilla

Grill czy ognisko bez kiełbasy? To przecież pierwszy produkt, który ląduje zwykle na ruszcie. Ale nie musi być z mięsa. Producenci wegetariańskich wędlin już od dłuższego czasu polecają kiełbaski, parówki a nawet bezmięsne steki, które do złudzenia przypominają produkty z mięsa i nie ustępują im smakiem. Zwykle są już doprawione – curry czy ostrą papryką. Są też i takie, które wyglądają i smakują jak biała kiełbasa. Jedyny problem z wegetariańskimi odpowiednikami kiełbas na grilla jest taki, że nie wytapia się z nich tłuszcz, jeśli więc nie nasmaruje się ich np. oliwą, mogą być po upieczeniu nieco suche.

Polecamy poradnik: 10 patentów na lepsze i zdrowsze dania z grilla

2. Szaszłyki wegetariańskie na grilla

Szaszłyki to kolejna bardzo popularna potrawa grillowa. I również może być podana w wersji bezmięsnej – dobrze przyprawione szaszłyki są zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze od mięsnych. Jak je przygotować? Podstawowe składniki to cukinia, papryka, pieczarki, ziemniaki i cebula. Składniki można skropić oliwą z dodatkiem przypraw (np. kminem rzymskim, tymiankiem, bazylią) i podpiec delikatnie na ruszcie. Można również składniki wymoczyć w marynacie na bazie octu, musztardy, miodu i oliwy, a potem dopiero potem nadziewać na szpikulce i umieszczać na grillu.

3. Tofu z grilla

Tofu to świetny, białkowy posiłek dla osób unikających mięsa. Naturalne, białe tofu jest bardzo neutralne w smaku. To oznacza, że aby dobrze smakowało po przygotowaniu na grillu, trzeba je odpowiednio doprawić. Najlepiej zrobić to, mocząc tofu we wcześniej przygotowanej marynacie. Tę wykonuje się na wiele sposobów – osoby, które lubią ostre smaki mogą wykorzystać czosnek, cebulę, sos sojowy albo ostrą musztardę oraz oliwę. Tofu wystarczy przekroić na dość grube plastry i wymoczyć w marynacie, a po odcedzeniu – wrzucić na ruszt. Osoby, które nie mają czasu, mogą spróbować przygotować na grillu gotowe, wędzone tofu. Zdaniem wielu nie jest jednak tak smaczne, jak to umieszczone wcześniej w zalewie.

Warto przeczytaćNajlepsze zamienniki mięsa – 10 polecanych produktów  

4. Ziemniaki z folii

Ziemniaki z grilla to prosty, ale sycący posiłek. Może być dodatkiem do sałatek albo samodzielną potrawą – w wersji najłatwiejszej i najszybszej do przygotowania ziemniaki wstępnie podgotowujemy w mundurkach. Następnie kroimy na połowę, a ziemniaka smarujemy masłem czosnkowym lub oliwą po czy zawijamy w folię i pieczemy do miękkości na grillu. Zamiast gotowego masła można zastosować oliwę z ziołami i przyprawami – dobrze w tej roli sprawdza się tymianek, bazylia, zioła prowansalskie i przede wszystkim – świeży, zielony koperek.

Zobacz również: 9 zaskakujących zastosowań ziemniaka 

5. Grzanki z masłem czosnkowym

Najprostsza chyba przekąska z grilla – grzanki z ziołami i masłem czosnkowym. Zioła, które wykorzystaliśmy do pieczonych ziemniaków mogą posłużyć do nadania smaku grzankom z grilla. Bagietkę kroimy na cienkie plastry, smarujemy masłem czosnkowym albo skrapiamy oliwa i doprawiamy zgodnie z własnymi upodobaniami. Grzanki z grilla są smaczne, chrupiące i aromatyczne – są świetnym „towarzyszem" dla pozostałych potraw, zup i sosów.



Grillowane grzankiFot. jabiru (123RF)

6. Faszerowana papryka z grilla

Do grilla świetnie pasuje papryka, którą można faszerować dowolnymi właściwie składnikami. Lekką potrawą mogą być papryki faszerowane ogórkiem i serem feta. Papryki kroimy na połowę, usuwamy pestki i „ogonek", a wnętrze wypełniamy startymi wcześniej ogórkami wymieszanymi z serem feta i doprawiamy ziołami. Całość piecze się na grillu około 20 minut – i potrawa gotowa. Środek papryki można jednak faszerować wieloma innymi składniami – szukający bardziej treściwych potraw mogą do tego wykorzystać gotowe granulaty sojowe doprawione majerankiem i solą. Takie papryki sprawdzą się zwłaszcza, gdy potrawy z grilla przygotowuje się po forsownych wycieczkach gdzieś na biwaku.

7. Pieczarki nadziewane z grilla

Do faszerowania wybieramy tylko duże, rozwinięte pieczarki. By łatwej umieścić w nich farsz. Grzyb jest delikatny, dlatego należy go umieścić na drobnej kratce albo folii aluminiowej, a nie bezpośrednio na ruszcie. Na farsz wykorzystuje się np. rozmaite sery (mozzarella, pleśniowe), które rozdrobnione umieszcza się w pieczarce w towarzystwie wcześniej podsmażonej cebulki i zieleniny w postaci koperku czy pietruszki. Całość farszu można jeszcze doprawić ziołami. Pieczarki lepiej wstępnie podpiec od strony blaszek. Grzyby na wypełnieniu farszem grilluje się już tylko od strony kapelusza – z oczywistych powodów – by farsz nam nie spłynął do grilla.

8. Pieczone banany z czekoladą

Na grillu można przygotować też słodkie przekąski – uwielbiają je zwłaszcza dzieci, którym zwykle nie służą i nie smakują tłuste kiełbasy i smażona karkówka. Do takich przekąsek należy banan z czekoladą (opcjonalnie – z nutellą). Banana wystarczy nakroić wzdłuż (nie przecinając go całkowicie), w środek wsadzić kostki czekolady (najzdrowsze są te z gorzkiej czekolady) i umieścić na grillu. Ciepło sprawi, że czekolada się rozpuści, a skórka ochroni wnętrze banana przed spaleniem. Po kilku minutach banana ściągamy z rusztu, obieramy ze skórki – i zjadamy. Nie ma chyba dziecka, które nie poprosiłoby o dokładkę.

 



Banany można grillowane same lub nadziane ulubioną czekoladą.Fot. meineresterampe (Pixabay.com)

 

 

9. Jabłka pieczone na grillu

Grillowane jabłka to przekąska szybka, smaczna, słodka i banalnie prosta w przygotowaniu. Jabłka wystarczy przekroić, wydrążyć z nich pestki, a w powstałą w ten sposób przestrzeń wsypać np. cukier trzcinowy i opcjonalnie – odrobinę cynamonu. Połówki jabłka łączymy ze sobą i nadziewany na ruszt (albo kije w wypadku ogniska). Po kilku minutach żar zarumieni skórkę i roztopi cukier – przekąska jest gotowa do zjedzenia.

10. Pieczone kolby kukurydzy

Jeszcze niedawno kukurydza było u nas produktem sezonowym. Teraz kolby kukurydzy w dużych marketach dostępne są przez okrągły rok, nic nie stoi więc na przeszkodzie, by grillowane kolby kukurydzy z masłem wykorzystać na przykład na otwarcie sezonu grillowego na wiosnę. Ich przygotowanie jest bardzo proste – w folię aluminiową zawija się kolbę kukurydzy (każdą kolbę w osobnej folii) i zapieka około 25 minut na grillu. Wcześniej kukurydzę smaruje się masłem, solą i dodaje ulubione zioła. Słodko-słony smak kukurydzy świetnie komponuje się z sałatkami.



Kukurydzę grillowaną w kolbach można nadziać na patyczki do szaszłyków, by łatwo je zdjąć z rusztu i zjeść.Fot. 3dman_eu (Pixabay.com)

11. Ser z grilla

Najlepsze sery na grilla to te z gatunku camembert, które dodatkowo oprószyć można ziołami i przyprawami. Sery półtwarde również mogą wylądować na ruszcie, wielu producentów przygotowuje specjalne linie produktów, które można zasmażać na patelniach i przypiekać na grillu. Sery bywają jednak dość słone, dlatego warto zapewnić im towarzystwo sałatek. 

Kategorie: Kulinarne co nieco
Tagi: grillowanie dania z grilla potrawy z grilla
Zobacz pełną wersję

Zdjęcia