Faworki (chruściki) – przepisy na karnawałowe wypieki, aż palce lizać

Utworzono: 2019-01-11 g. 21:02
Autor: Sławomir Bobbe
Pyszne faworki
Faworki (zwane też chrustem) to pyszne, chrupiące ciasteczka. Smaży się je w okresie karnawału i na tłusty czwartek. Podajemy sprawdzone przepisy na faworki tradycyjne, na piwie, bezglutenowe i dietetyczne.

Faworki (chruściki, chrust) pochodzą z Litwy oraz Niemiec. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach.

Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Zobacz, jakie składniki wykorzystuje oraz jak robi różę z ciasta na faworki.

Róże karnawałowe wyglądają bardziej efektownie od faworków. Robimy je z kilku krążków ciasta, które sklejamy, a następnie smażymy jak faworki (na głębokim oleju). Usmażone róże posypujemy cukrem pudrem. Możemy je również udekorować dżemem lub wiśnią z konfitury. 

Źródła: Dzień Dobry TVN/x-news

Polecamy przepisy na: Pyszne domowe PĄCZKI

Faworki tradycyjne

Przygotuj składniki na faworki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki gęstej śmietany (może być 12-procentowa)
  • pół łyżeczki octu (albo spirytusu)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Do mąki dodajemy sól i pokrojone w drobne kostki masło. Całość rozgniatamy, rozcieramy palcami w jednej misce i na chwilę odstawiamy. W tym czasie jajko mieszamy z żółtkami oraz cukrem pudrem i ubijamy z nich pianę. Do ubitych jajek dodajemy wyrobione wcześniej ciasto. Dodajemy jeszcze śmietanę i ocet. Mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy ją pod przykryciem na pół godziny, aż ciasto stanie się bardziej miękkie. Ciasto rozwałkowujemy i składamy (rolujemy). Powtarzamy 5–6 razy. Po rozwałkowaniu tniemy ciasto wzdłuż na paski o szerokości około 4 centymetrów, a potem te paski na prostokąty długie na mniej więcej 10 centymetrów. Każdy prostokąt nacinamy wzdłuż na środku i robimy szparkę lub wykrawamy dziurkę, przez którą przetykamy jeden koniec prostokąta. W ten sposób powstanie wstążka.



Aby brzegi faworków miały falowany, a nie prosty kształt, możemy użyć w tym celu specjalnej foremki lub samemu wykroić ząbki nożem.Fot. marcinw (Pixabay.com)

Przeczytaj: Poradnik o tłuszczach: smalcu, maśle, oliwie, olejach roślinnych, margarynie 

Smażymy z obu stron w garnku z olejem, aż uzyskamy pożądany złocisty kolor. Aby chruściki tak nie nasączyły tłuszczem, wykładamy je na papierowym ręczniku. Posypujemy pudrem, zanim ostygną.

Faworki na piwie

Przygotuj składniki na faworki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • pół szklanki piwa
  • 1 kieliszek wódki
  • 1 łyżeczka masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Łączymy mąkę z żółtkami, piwem, masłem i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 45 minut do lodówki. Potem wałkujemy ciasto kilka razy. Wycinamy paski i robimy kokardki (jak w przepisie powyżej) . Do jeszcze zimnego oleju dolewamy wódki i dopiero smażymy.

Coś dla zmarzlaków: Grzaniec, czyli trunek na rozgrzewkę 

Faworki z jogurtem

Przygotuj składniki na faworki: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 ml wódki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem (ale zostawiamy trochę do posypania chruścików na koniec) i solą. Gdy konsystencja będzie jednolita, dodajemy żółtka, jogurt oraz wódkę. Ciasto wyrabiamy, a potem kilkakrotnie wałkujemy i zwijamy. Formujemy wstążki, które smażymy w garnku na oleju.

Faworki bezglutenowe

Przygotuj składniki na faworki: 

  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany (np. 18-procentowej)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, masło, śmietanę i ocet. Całość wyrabiamy na ciasto. Wygniatamy, parę razy wałkujemy i rolujemy. Formujemy kokardki. Smażymy na oleju. Zanim ostygną, posypujemy cukrem pudrem.



Faworki powinny być delikatne i kruche.Fot. efka (123RF) 

Faworki z piekarnika (dietetyczne)

Przygotuj składniki na faworki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek gęstej śmietany np. 12-procentowej
  • 1 łyżka octu
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania

Mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, ocet i śmietanę. Ugniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa. Wykładamy na blat posypany mąką i wałkujemy. Po rozwałkowaniu tniemy ciasto i tworzymy z nich kokardki. Faworki wykładamy na blachę i pieczemy przez 10–11 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie są zatopione w oleju (średniej wielkości smażony w oleju faworek ma około 87 kalorii), więc są uważane za wersję dietetyczną. Zaraz po wyłożeniu posypujemy je cukrem pudrem. 

PrzeczytajRodzaje mąki. Jaka mąka jest najzdrowsza 

Kategorie: Kulinarne co nieco
Tagi: faworki chruściki chrust przepisy na faworki Tłusty Czwartek
Zobacz pełną wersję

Zdjęcia