6 błędów, jakie najczęściej popełniamy przygotowując mięso mielone!

Utworzono: 2021-02-26 g. 13:48
Autor: Katarzyna Dębek
6 błędów, jakie najczęściej popełniamy przygotowując mięso mielone!
Mięso mielone jest bardzo popularne i chętnie przygotowywane w polskich domach.

Z mięsa mielonego można ugotować wiele przepysznych potraw – zapiekanki, spaghetti, kotlety oraz pieczeń. Jednak jest to bardzo kapryśny produkt, który wymaga specjalnego traktowania. Wiele osób popełnia, kardynalne błędy przygotowując, przechowując i rozmrażając mięso mielone. 

Mięso mielone można przygotowywać na wiele sposobów. Uwielbiają go małe, większe dzieci jak i dorośli. Jednak przyrządzenie go nie jest takie łatwe. W trakcie przygotowywania obiadu z mięsem mielonym w roli głównej można popełnić wiele błędów, które mogą mieć przykre skutki.

Zobacz: Mięso – najgorsze błędy podczas jego przyrządzania. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na zdrowie! 

Jak kupić dobre mięso mielone?

Mięso jest najlepiej mielić w domu i od razu przyrządzić. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, to większość sklepów oferuje taką usługę na miejscu, wówczas jest pewność, że otrzymacie to co wybraliście. Mięso mielone kupowane na wagę nie powinno mieć widocznych fragmentów żółtego tłuszczu, być obeschnięte ani zbyt wilgotne.

W przypadku mięsa mielonego paczkowanego warto zapoznać się z etykietą. Najlepszym wyborem będzie produkt zawierający niemal 100% mięsa oraz znikome ilości soli, która jest traktowana jako środek konserwujący.

Jak sprawdzić świeżość mięsa mielonego?

Mięso mielone powinno mieć swój odpowiednim kolor (barwa jest uzależniona czy jest to mięso wołowe, wieprzowe czy np. indycze). Szary kolor mięsa może zaniepokoić i wówczas zastanawiamy się, czy jest ono dobre do spożycia. Najlepszym sposobem do sprawdzenia świeżości produktu jest wykorzystanie zmysłu węchu, wzroku i dotyku. Z pewnością brzydki zapach, nalot czy dziwna barwa powinna nas zaniepokoić. Jednak w przypadku mięsa mielonego czasami dzieje się tak, że jest ono szare? Czy wówczas nadaje się do spożycia? Mięso szarzeje w przypadku dostania się do niego powietrza. Z pewnością nie jest to powód, aby go nie jeść. Szare mięso zachowuje pełnię swoich właściwości i w żadnej mierze nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Jeżeli jednak mięso brzydko pachnie, lepiej jest je wyrzucić!

Każdy z nas kiedyś miał styczność z mięsem mielonym, ale nie każdy wie, jak z nim postępować. Oto 6 najgorszych błędów, jakie popełniamy!

Zasady przechowywania mięsa mielonego

Mięso mielone najlepiej przechowywać w lodówce (najlepsza temperatura to 2-3 stopnie) maksymalnie kilka godzin. W przypadku mrożenia mięsa mielonego trzeba wiedzieć o kilku zasadach. Ważne jest, aby nie mrozić go w opakowaniu, które zostało przyniesione ze sklepu. Folie, tacki czy pudelka, w których się ono znajduje, kompletnie się do tego nie nadaje. Najlepiej jest mrozić mięso dobrej jakości, świeże, owinąć w folie i nie dopuścić, aby pojawiło się w niej powietrze. Następnie zapakować w torbę do mrożenia lub inny nieprzepuszczający wilgoci materiał. Warto podpisać je, w jakim dniu zostało włożone do zamrażalki, ponieważ nie powinno ono być tam przechowywane w przypadku wołowiny dłużej niż 3 miesiące, w przypadku wieprzowiny dłużej niż 2 miesiące.

 



Mięso mielone można mrozić, jednak trzeba je odpowiednio przygotować.Fot. ivabalk Pixabay.com

 

Rozmrażasz mięso mielone w mikrofali? To błąd!

Większość mikrofalówek ma funkcje rozmrażania, jednak nie nadaje się ona w przypadku mięsa mielonego! Robiąc to, możemy wyjąć wpół ugotowane mięso, a nie rozmrożone. Chcąc rozmrozić mięso mielone najlepiej to zrobić w lodówce i bez wody. W przypadku mięsa mielonego i rozmrażania pośpiech nic nie pomoże, a może zaszkodzić.

Wrzucanie mięsa mielonego na zimną patelnię

Zimna patelnia to wróg mięsa mielonego. Jeśli chcecie mieć kształtne kotlety, z pyszną panierką lub dobre spaghetti nigdy nie wrzucajcie mięsa, dopóki olej się nie rozgrzeje. Świetnym patentem do sprawdzenia odpowiedniej temperatury oleju jest wrzucenie odrobinę bułki tartej – jeżeli zaczyna się smażyć, oznacza, że olej nabrał odpowiedniej temperatury!

Wrzucanie całego mięsa na patelnie

Błąd, który popełnia większość ludzi, to wrzucanie od razu całej zawartości opakowania na patelnię. Nie wszyscy wiedzą, że może to mieć wpływ na smak, konsystencje i aromat dania. Mięso mielone ma w sobie dużo wody, wrzucenie go w całości sprawi, że soki puszczą i nie będzie się ono smażyć tylko gotować. Warto wrzucać mięso na patelnie niewielkimi partiami i w odstępie kilku minut. Dzięki temu szybko się zetnie, a soki pozostaną wewnątrz.

To Cię zainteresuje: Mięso mielone kupowane w sklepie – co faktycznie się w nim znajduje. Jakie mięso mielone wybierać? 

Nie usuwasz nadmiaru wody z patelni?

Jeżeli chcesz, aby twoje mięso mielone się usmażyło, a nie ugotowało, to w trakcie tego procesu wylewaj nadmiar wody. Wówczas będziesz mieć gwarancje soczystego, dobrze usmażonego mięsa!

Myjesz mięso mielone? Popełniasz błąd

Myjąc mięso w domu pod kranem, sprawiamy, że wszelkie bakterie wraz z wodą rozpryskują się dookoła zlewu i przedostaje się na różne powierzchnie. Nie powinno się go także myć w przypadku kiedy chcemy je zamrozić. Woda jest pożywką dla bakterii i wraz ze wzrostem jej zawartości w produkcie, proces psucia jest przyspieszony. 

Kategorie: Kulinarne co nieco
Tagi: mięso mielone bakterie mrożenie
Zobacz pełną wersję

Zdjęcia