Szklarnia ogrodowa: jak i z czego ją zbudować oraz co i jak uprawiać w szklarni

Utworzono: 2020-02-05 g. 12:40
Autor: Grażyna Zwolińska
Szklarnia w ogrodzie
Szklarnia lub tunel foliowy w ogrodzie pozwoli wydłużyć sezon upraw. Podpowiadamy, jak ją zbudować, co w niej uprawiać i na co zwrócić uwagę podczas użytkowania szklarni.

Szklarnię najlepiej jest zbudować w zacisznym kącie ogrodu. Nawet nieogrzewana szklarnia pozwoli na uprawę roślin od połowy lutego do przełomu października i listopada.

Jak i z czego zbudować szklarnię ogrodową

Najlepszą porą na budowę szklarni jest jesień. Wiosną szkoda tracić na to czasu, ale jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, to oczywiście można i wtedy. Najprościej jest kupić gotową konstrukcję. Aluminiowa konstrukcja szklarni jest droższa, ma tę zaletę, że właściwie nie wymaga konserwacji. Szkielet stalowy lub drewniany trzeba konserwować.

Poradnik: Budowa szklarni – jaką szklarnię wybrać i jak ją zbudować 

Przyjmuje się, że kąt nachylenia dachu szklarni powinien wynosić 25–35 stopni, bo wtedy do wnętrza będzie wpadało najwięcej światła. Ważne jest to zwłaszcza wtedy, gdy dni są jeszcze krótkie.

Wielu ogrodników samodzielnie buduje szklarenki, które właściwie są wysokimi tunelami foliowymi. Sprawdzają się też nieźle i są o wiele tańsze niż zbudowane ze szkła.

Nowalijki i rozsady ze szklarni

W nieogrzewanej szklarni siew nasion roślin odpornych na chłody można zacząć już w połowie lutego. Dzięki temu będziemy mieć np. sałatę czy rzodkiewkę o sześć–siedem tygodni wcześniej niż w ogrodzie. Już w lutym można też wysiać na rozsadniku np. por i mieć gotowe sadzonki do wysadzenia na grządkach. Szklarnia posłuży nam też do wyhodowania rozsady jednorocznych kwiatów.

Warzywa z ogrodowej szklarni

Poza wymienionymi wyżej warzywami, traktowanymi jako nowalijki, w sezonie w szklarniach uprawia się przede wszystkim pomidory, paprykę i ogórki. Zaletą takiej uprawy jest to, że znacznie rzadziej zapadają one na choroby grzybowe niż te rosnące pod gołym niebem. Nie są więc konieczne opryski. 

Czytaj poradnik: Ogródek warzywny przy domu – jak go zrobić 

Użytkowanie szklarni - pamiętaj o wietrzeniu!

Zarówno w szklanej, jak i w foliowej szklarni ogrodowej, latem temperatura w środku może dojść do 50–60°C. A przecież już taka powyżej 35°C hamuje rozwój roślin. Dlatego tak ważne jest zamontowanie wywietrzników. Klasycznym sposobem na obniżenie temperatury wewnątrz szklarni jest też opryskanie dachu i ścian od południowej strony wapnem z kredą (są także gotowe preparaty do cieniowania szklarni).

Nie poleca się uprawy roślin pod osłonami osobom, które nie mają odpowiedniej ilości wolnego czasu, żeby móc systematycznie doglądać swoich upraw i w miarę potrzeb wietrzyć szklarnię ogrodową.

Odkażanie szklarni i wymiana ziemi

Panujące w środku szklarni ciepło i wilgoć sprzyjają rozwojowi chorób przenoszonych przez glebę i konstrukcyjne elementy. Dlatego po sezonie pamiętać trzeba o odkażeniu ziemi i konstrukcji choćby zwykłym Miedzianem.

Co cztery–pięć lat trzeba wymienić glebę. Jest to dość kłopotliwe, ale konieczne. Właściciele lekkich szklarni foliowych po prostu co kilka lat przenoszą konstrukcję w inne miejsce. Przy okazji wyrzucają starą folię i zakładają nową.

Przeczytaj poradnik: Czy warto uprawiać warzywa w ogrodzie

Zbiory warzyw ze szklarni ogrodowej

Wysokość zbioru w dużym stopniu zależy od właściwego nawożenia i podlewania. Jednak gdy z tym przesadzimy, pomidory będą miały gorszy smak. Jak wyczuć ile wody potrzebują rośliny? Uczyć się na własnych błędach. Doświadczeni działkowcy radzą podlewać pomidory co 4–5 dni, za to obficie. Zawsze bezpośrednio pod krzak, nigdy po liściach.

Poznaj: Terminarz zbioru warzyw

Kategorie: Rośliny
Tagi: tunel foliowy szklarnia uprawy w szklarni
Zobacz pełną wersję

Zdjęcia