Rozsady: wysiew nasion warzyw i roślin w marcu

Utworzono: 2020-03-07 g. 07:37
Autor: Joanna Turakiewicz
Rozsada
To, co nieśmiało zaczęliśmy siać w styczniu i lutym, od początku marca rusza pełną parą. Niebawem parapety ogrodników całe będą pozastawiane miniinspektami, w których wykiełkują warzywa, zioła i rośliny ozdobne. Radzimy, jak uprawiać warzywa i kwiaty z rozsady.

Niektóre z warzyw uprawianych z rozsady, nie miałyby szans na prawidłowy wzrost i rozwój w naturalnych warunkach naszych ogrodów ze względu na specyficzne potrzeby: wysoką temperaturę i stałą wilgotność w czasie kiełkowania oraz dużą ilość światła do wzrostu. Wysiane do ziemi w maju, może i zdążyłyby wyrosnąć i wykształcić owoce, ale te ostatnie nie dałyby już raczej rady dojrzeć przed końcem okresu zbiorów.

Warzywa z rozsady dla szybszych plonów 

Inne rośliny z powodzeniem radzą sobie z polską aurą siane do gruntu, ale dzięki wcześniejszemu wysiewowi na rozsadnik, zaczną plonować o kilka tygodni wcześniej.

Przeczytaj poradnik: Jak zrobić rozsady i pikować rośliny

Wśród popularnych warzyw uprawianych z rozsad należy wymienić:

  • pomidory – odmiany wysokie i karłowe wysiewać można do inspektu od marca do połowy kwietnia. Do gruntu wysadzimy je w ostatniej dekadzie maja.
  • sałatę kruchą i masłową odmian średnio wczesnych wysiane na rozsadniku, po przepikowaniu często lepiej zawiązują główki. Głębokość siewu to pół centymetra. Rośliny pikujemy, gdy wyrosną 3–4 właściwe liście. Jeśli pikowanie lub przerywka nastąpi zbyt późno, rośliny będą słabsze i słabiej zawiążą główki.
  • szpinak nowozelandzki to niewrażliwa na upały roślina, w uprawie podobna do ogórków. Można w marcu wysiać go na rozsadniku, skąd trafi do ogródka w kwietniu/maju, lub później siać bezpośrednio do gruntu. Plony zbieramy kilkakrotnie w roku, od połowy czerwca do pierwszych przymrozków;
  • brokuł siejemy na rozsadę od marca do maja, a do gruntu wysadzamy od kwietnia do czerwca;
  • cebula zasiana w marcu w inspekcie lub na rozsadniku, do ogródka trafi między 20 kwietnia, a 10 maja;
  • kalafior wczesny siejemy do inspektu od 15 lutego do 5 marca;
  • paprykę wysiać należy od marca do 10 kwietnia;
  • por wysiany na rozsadniku w marcu, na grządkę trafi dopiero w maju.

Warto przeczytaćWiosenne nowalijki z zimnego inspektu lub tunelu

Kwiaty z własnej uprawy

Za kwitnącą sadzonkę lobelii w maju zapłacimy ok. 5–6 zł. Podobnie za smagliczkę. Nieco tańsze bywają jednoroczne goździki, które na targu, czy w ogrodnictwie nabyć można na ogół już za ok. 3 zł. Tymczasem wszystkie te rośliny można pozyskać samodzielnie z nasion wysianych w domowym mini-inspekcie między połową lutego, a końcem marca. W marcu wysiewa się też m.in. żeniszek i szałwię oraz niektóre gatunki skalniakowe, a także popularne aksamitki, które nie tylko ozdobią rabaty kwiatowe, ale w ogrodzie pomogą walczyć ze szkodliwymi nicieniami.



Nasionka lobelii są bardzo drobne, a ona sama nie najłatwiejsza w uprawie. Dorodne sadzonki można jednak w powodzeniem pozyskać z domowej rozsady.fot. gracey (morguefile.com)

Ziołowy ogródek

Większość ziół, jak: kolendrę, szczypiorek, bazylię, czy pietruszkę na parapecie uprawiać można z nasion przez cały rok. Przygotowywanie sadzonek do ogródka zacząć można w marcu, a w przypadku większości przesunąć i na kwiecień. Pamiętajmy, by nie wysiewać w doniczce zbyt wcześnie kolendry, jeśli zależy nam na jej aromatycznych i delikatnych listkach. Roślina ta dość szybko się starzeje, a listki przerzedzają się i ustępują miejsca i energii owocom.

Polecamy poradnik: Jak prowadzić ziołowy ogródek

Kategorie: Rośliny
Tagi: uprawa warzywa rozsady ogród w marcu lobelia żeniszek por kalafior zioła
Zobacz pełną wersję

Zdjęcia