Kiwano – co to za owoc? Jak jeść ogórek kiwano i jakie ma właściwości

Utworzono: 2019-09-25 g. 12:25
Autor: Katarzyna Piojda
Kiwano to inaczej kolczasty ogórek
Kiwano to inaczej ogórek afrykański lub ogórek rogaty, bo taką też nosi nazwę. U nas jest jeszcze mało popularne, a szkoda. Przedstawiamy więc kiwano.

Kiwano jednym przypomina najeżonego kasztana. Dla innych owoc kiwano to ogórek z kolcami. Owalne owoce kiwano są podłużne, wielkością zbliżone do jabłek i tak samo, jak jabłka, zmieniają kolor skórki, gdy dojrzewają. Najpierw owoc kiwano jest zielony, a potem staje się pomarańczowy, z cętkami lub prążkami. Gdy skórka jest pomarańczowa, to znak, że kiwano nadaje się do zjedzenia (wcześniej jest niedojrzałe, więc smak nie będzie taki, jaki powinien być). Wewnątrz kiwano znajduje się zielono-żółty miąższ.

Jak jeść kiwano i jaki jest jego smak?

Miąższ kiwano je się na surowo razem z pestkami, a wybiera go się łyżeczką. Można go dodawać do surówek czy sałatek. Kiwano ma orzeźwiający smak, a zapach podobny do banana. Niektórzy twierdzą, że kiwano w smaku jest podobne do połączenia naszego tradycyjnego polskiego ogórka z bananem i kiwi. Właśnie m.in. przez takie połączenie smaków część twierdzi, że kiwano to owoc, a inni, że to warzywo. Przyjęło się, że nazwa kiwano pochodzi jednak tylko od kiwi i banana. Jednak funkcjonują też nazwy: ogórek kiwano oraz ogórek kolczasty.

Przeczytaj równieżUprawa polskiego kiwi 

Czy owoc, czy warzywo, wiadomo, że kiwano z egzotyką ma sporo wspólnego. Roślina pochodzi z Afryki i uwielbia ciepło. Z tego też powodu u nas jest, przynajmniej na razie, niezbyt popularne. W polskich warunkach kiwano można uprawiać najwyżej w szklarniach. Można je kupić w wybranych sklepach ze stoiskiem warzywno-owocowym.

Ogórek kiwano – witaminy i inne wartości

Ten oryginalnie wyglądający owoc (lub jak kto woli: warzywo) ma szereg wartości odżywczych. Wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, miedź i mangan – nie tylko one w nim się znajdują. Po kiwano powinny sięgać osoby, które mają problemy z sercem i np. cierpią na nadciśnienie. Ono bowiem usprawnia pracę serca, ale i całego układu krwionośnego. Oddziałuje korzystnie też na nerki oraz wątrobę.



Wnętrze kiwano przypomina zielonego ogórka. Ten egzotyczny owoc ma jednak zaskakujący smak. Owoc kiwano można jeść na surowo (utrzymuje on świeżość nawet do 6 miesięcy) oraz w postaci konfitur, dżemów czy kisielu. Wszystkie postaci kiwano są bardzo zdrowe i smaczne. Lebensmittelfotos (Pixabay.com)

Kiwano do swojej diety powinny włączyć kobiety ciężarne, bo zawiera ono kwas foliowy. Ten natomiast pełni bardzo ważną rolę: jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i to już od samego początku, bo kształtuje układ nerwowy. W kiwano znajdują się ponadto witaminy A, C oraz te z grupy B. Te ostatnie z kolei wpływają m.in. na prawidłową pracę układu nerwowego. Jest również betakaroten. Większości z nas betakaroten kojarzy się z ładniejszym kolorytem skóry, przyspieszeniem opalania, ale ten związek wpływa również korzystnie na wzrok i pomaga zachować odporność. Ponoć nawet koncentracja i pamięć się poprawiają, jeśli regularnie spożywa się kiwano. Dzieci też mogą jeść ten egzotyczny owoc, a lepiej pójdzie im nauka.

Polecamy również: Jakie właściwości ma granat, czyli owoc najbardziej niedoceniany w kuchni

Kto planuje przejść na dietę, niech pamięta o kiwano. Jeden owoc waży około 300 gramów i ma jedynie około 80 kalorii, zatem pomoże nam w odchudzaniu. Poza tym, kiwano poprawia przemianę materii. Jednak trzeba uważać z nadmiernym spożyciem, bo działa przeczyszczająco i moczopędnie.

Ogórek kiwano w kosmetyce

Owoce egzotyczne, a w tym kiwano są często wykorzystywane w kosmetyce. Kosmetyki z kiwano w składzie zaczynają pojawiać się i na naszym rynku. I to nie tylko samoopalacze, które poprawiają koloryt skóry. W kiwano znajdują się antyoksydanty, a one spowalniają procesy starzenia (te naturalne substancje chronią też przed rakiem), zatem warto sprawdzić, czy aby w kremie przeciwzmarszczkowym wśród składników nie wymieniono kiwano. Witamina C, występująca w kiwano, w kosmetykach do pielęgnacji twarzy też się znajduje. Pomaga na rozszerzone naczynka, wygładza zmarszczki, poprawia jędrność skóry. Kto zmaga się z trądzikiem, też niech spróbuje np. maści z kiwano w środku.

Warto poznaćDiety owocowe dobre na sezon 

Kiwano długoterminowe

Zazwyczaj świeże owoce po paru dniach tracą nie tylko swój wygląd, ale i właściwości smakowe oraz odżywcze. Kiwano jest inne: nawet przez pół roku może leżeć w kuchni i czekać, aż ktoś się skusi na nie. Tę zaletę wybrani traktują inaczej. Otóż trzymają w domu kiwano ze względów estetycznych, jako dekorację.

Kiwano w Polsce – dlaczego jest tak mało znane?

Problem dotyczy naszego klimatu i pogody. W Afryce, skąd kiwano pochodzi, jest gorąco i do tego gorąca owoc ten (czy to warzywo) jest już przyzwyczajone. Nasze lato by mu pewnie sprzyjało, ale gdy temperatura spada poniżej plus 13 stopni, dla niego może być już za zimno i kiwano przestałoby rosnąć. 

Kategorie: Rośliny
Tagi: kiwano owoce kiwano ogórek afrykański ogórek rogaty ogórek kiwano
Zobacz pełną wersję

Zdjęcia