Czosnek słoniowy – czym charakteryzuje się ta odmiana, jej właściwości i uprawa

Utworzono: 2018-11-02 g. 00:00
Autor: Katarzyna Piojda
Czosnek słoniowy
Czosnek słoniowy nie bez powodu zyskał taki przydomek. Niektórzy tłumaczą, że jest gigantem tak samo, jak słoń jest gigantem wśród zwierząt. Przedstawiamy czosnek słoniowy, który u nas zaczyna być coraz bardziej popularny.

Patrząc na czosnek słoniowy, można się zdziwić. To z racji jego rozmiarów i masy. Bywa, że jedna główka czosnku słoniowego nie mieści się w dłoniach, a waży ona prawie pół kilograma (dla porównania: zwykła główka czosnku ma masę około 45 gramów).

Dowiedz się: Jak uprawiać i wykorzystywać czosnek niedźwiedzi

Czosnek duży jak grejpfrut

Czosnek słoniowy zwany jest także wielkogłówkowym. Jego wielkość główki jest porównywana do pomarańczy albo nawet grejpfruta. Z daleka czosnek słoniowy przypomina jednak tradycyjny czosnek. Jego główka ma bowiem jednakowy kształt i kolor. Czosnek słoniowy posiada mniejszą liczbę ząbków w główce. Ma ich cztery lub pięć, rzadziej sześć. Co ciekawe, każdy ząbek czosnku słoniowego jest mniej więcej takich rozmiarów, jak cała główka zwykłego czosnku.

Czosnek przywędrował z Ameryki do Polski

Czosnek słoniowy pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i tam jest już dosyć popularny, natomiast u nas dopiero zaczyna stawać się znany. Część botaników podkreśla, iż czosnkowi słoniowemu jest bliżej do pora niż do czosnku pospolitego. Wybrani Amerykanie twierdzą, że czosnek słoniowy jest alternatywą dla osób, które nie cierpią smaku i zapachu zwyczajnego czosnku, lecz doceniają jego właściwości zdrowotne. Czosnek słoniowy nie ma odrażającego, silnego zapachu, zaś w smaku jest łagodniejszy.

Podobnie, jak zwykły czosnek, i ten wielkogłówkowy znalazł zastosowanie w kuchni. Jest składnikiem surówek i sałatek, dodatkiem do zup, sosów oraz pieczeni. Wielu przygotowuje sobie kanapki, kładąc pod wędlinę czy ser właśnie plastry tej odmiany czosnku. Nawet grillowany czosnek słoniowy stanowić może oryginalną przekąskę albo przystawkę.

Uprawa czosnku słoniowego

Uprawa tego czosnku nie powinna stanowić większych trudności. Preferuje on stanowiska słoneczne. Ważne, aby gleba pod uprawę była w miarę żyzna, wilgotna, pozbawiona chwastów. W glebie ciężkiej i gliniastej czosnek słoniowy raczej nie wyrośnie. Sadzenie czosnku można przeprowadzić dwa razy w ciągu roku: w sezonie jesiennym (np. na przełomie października i listopada, zanim nastaną mrozy) i wiosennym (przeważnie nie szybciej niż w połowie marca, aby mieć pewność, że nie spadnie już śnieg).

Polecamy też poradnikGatunki czosnku w ogrodzie 

Jesienią czosnek wsadza się w ziemię głębiej, na głębokość około 7–8 centymetrów. Podczas wiosennego sadzenia należy pamiętać, aby posadzić czosnek słoniowy na połowę tej głębokości, a więc na średnio 3–4 centymetry w głąb ziemi. Należy uważać z wiosennym sadzeniem tego gatunku czosnku, ponieważ w główce mogą nie pojawić się w ogóle ząbki.

Zbiór czosnku, zasadzonego przed zimą, przypada na początek lata, a czosnku, który został zasadzony po zimie – w drugiej części lata. Gdy liście czosnku zaczynają żółknąć, to znak, że trzeba go wykopać. Jeśli nie zrobimy tego we wskazanym czasie, to później główka czosnku zacznie się rozsypywać. Zebrany czosnek należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.

Tego o czosnku słoniowym nie wiedziałeś

W USA powstają plantacje, na których rośnie wyłącznie czosnek słoniowy. Właściciele tych plantacji mówią, że opłaca im się uprawiać ten czosnek, ponieważ osiąga on zawrotne ceny. O tym, jak popularny staje się u nas czosnek słoniowy, również świadczy jego coraz wyższa cena. Niektórzy producenci oferują kilogram jego wyselekcjonowanych zapakowanych cebulek za 500 złotych. Najtaniej można kupić taki czosnek w główkach za mniej niż 100 złotych za kilogram. Wybrani są zdania, że czosnek słoniowy swój przydomek zawdzięcza nie rozmiarowi, tylko kolorowi. Jego barwa kojarzy się z kolorem kości słoniowej. 

Kategorie: Rośliny
Tagi: czosnek czosnek słoniowy czosnek wielkogłówkowy
Zobacz pełną wersję

Zdjęcia